Atlı Cirit

Cirit, at üzerinde oynanan spor dallarından biridir. At üzerindeki sporcunun ciridini rakibe karşı isabetli şekilde atmasını, savaş anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini ve rakibe üstün gelmesini amaç edinen ve kuralları olan bir spor dalıdır. Orta Asya ve Anadolu’da yüzyıllardır oynanan ata sporu “atlı cirit” oyunu, günümüzde de tercih edilen bir spor türüdür.

Orta Asya’dan Günümüze Atlı Cirit

At üzerinde oynanan cirit oyunun kökeni, Orta Asya’ya dayanıyor. Türk kültüründe önemli bir yer tutan atlar, cirit sporunun olmazsa olmazıdır. Atlı cirit oyununda sporcular at üzerinde ellerindeki cirit ile rakibini vurmaya çalışır. Rakiple karşı karşıya gelindiğinde, at üzerindeki hakimiyeti kaybetmeden rakibi vurmak gerekir.

Cirit oyununda her takım 7 atlıdan oluşur. Her takımın 2 yedek oyuncusu bulunur. Hakeme haber verilmesi şartıyla oyun sırasında sporcu değişikliği yapılabilir. Oyundan ayrılan bir sporcu tekrar oyuna giremez. Oyun, puanlamalara göre sonuçlanır.

Cirit oyununda sporcu, rakibin kendisine atacağı ciritten korunmak için çeşitli hamleler yapar. Sporcular, rakibe cirit isabet ettirdiklerinde puan kazanır.

Ciritler, oyun esnasında ciddi yaralanmaların önüne geçmek için özel olarak üretilmektedir. Özel olarak üretilen ciritlerin uç kısımları iyice yuvarlanır. Centilmenlik sporu olan ciritte rakibiyle karşı karşıya kalan sporcu, vurma şansına rağmen rakibini vurmuyorsa fazladan puan kazanır.

Çayırova Hünkâr 1453 Spor Kulübü olarak atlı cirit eğitimi vermekteyiz. Günümüzde atlı cirite olan ilgiyi sürdürmeyi amaçlayan kulübümüz, genç ve yetişkinleri eğitmektedir. Siz de hem keyifli vakit geçirmek hem de ata sporumuzu öğrenmek istiyorsanız çiftliğimize bekliyoruz.

Menü